Hitta rätt kort för dig

Det finns olika anledningar till att man skaffar ett kreditkort. Kanske vill man ha en extra buffert till hands om det dyker upp oförutsedda utgifter, eller kanske vill man samla bonus som man kan utnyttja till flygbiljetter eller hotellnätter, eller till matinköp för familjen. Oavsett ändamål så är det bra om man sätter sig ner i lugn och ro och jämför olika kort, och framförallt de olika kortens räntor och avgifter.

De flesta kreditkort tar ut en årsavgift, som varierar mellan ca 100 kr till 500 kr för de vanligaste korten. Vissa undantag finns med både högre och lägre avgifter, och vissa kort som är kopplade till en specifik tjänst så som bensinkort m.m. med kredit kan vara helt kostnadsfria. Förutom årsavgiften har alla kort gemensamt att de tar ut en räntekostnad som beräknas på det utnyttjade kreditbeloppet. Räntan tillkommer om man väljer att delbetala sin skuld, det vill säga inte betalar hela den utnyttjade kreditsumman tillbaka när fakturan kommer.

Räntesatserna varierar mellan olika kort, likasom årsavgifterna, och dessa står angivna i villkoren för just ditt kort samt i ansökningshandlingarna. Det ska tydligt framgå vad räntesatsen är, och om du inte vet vad det är för just det kort du är intresserad av, så kontakta gärna kortutgivaren för att ha all relevant information till hands innan du beslutar dig för att ansöka.

Räntor och villkor kan man jämföra direkt på de utgivande bankernas sidor eller på kortsidorna för just det specifika kreditkortet. När du väl har bestämt dig för ett kort, så kika ändå en extra gång på någon av de oberoende jämförelsesidorna för att säkerställa dig om att detta kort är just det bästa för dig! Ofta finns liknande kort, och kanske har något av dessa en lägre ränta eller årskostnad? Värt en extra titt med andra ord, det kan du tjäna en summa på!